Mango lassi, tradycyjny napój w kuchni indyjskiej, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego lub mleka, owocu mango, wody, cukru (opcjonalnie) oraz kardamonu (opcjonalnie). Połączenie składników w Mango Lassi to słodycz z lekką kwasowością. Takie połączenie idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Mango lassi doskonale komponuje się z curry – równoważy ostrość potraw i właśnie dlatego jest często do nich proponowany. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego egzotycznego napoju, to zapraszamy do Tikka Tango. Napój tez możecie przygotować również w domu. Poniżej przepis:
1 duże dojrzałe mango lub gotowa pulpa z mango, którą można kupić np w sklepach z żywnością azjatycką
1 szklanka gęstego, naturalnego jogurtu
1/2 przegotowanej, chłodnej wody
oraz opcjonalnie
1 łyżka cukru
szczypta kardamonu.
Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. Gładki miąższ (bez włókien od pestki) włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę składników: jogurt, wodę cukier i kardamon. Długo, dokładnie miksować na gładki mus.
Najlepiej podawać dobrze schłodzone 🙂
Smacznego
BOHDAN K.