Kuchnia Indyjska

Kuchnia indyjska to Północ i Południe. Ze względu na różnicę w klimacie oraz historyczne wpływy kuchnie tych reginów znacznie różnią się od siebie. Przykładowo na północy jada się więcej mięsa oraz je się bardziej tłusto. Na południu je się więcej ryb, warzyw oraz owoców. Zdecydowanie kuchnia jest lżejsza. Na południu tez przeważnie je się ryż […]

Read More
Leave a comment

Mango Lassi

Mango lassi, tradycyjny napój w kuchni indyjskiej, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego lub mleka, owocu mango, wody, cukru (opcjonalnie) oraz kardamonu (opcjonalnie). Połączenie składników w Mango Lassi to słodycz z lekką kwasowością. Takie połączenie idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Mango lassi doskonale komponuje się z curry – równoważy ostrość potraw i właśnie dlatego jest […]

Read More
Leave a comment

Curry

Co to jest curry indyjskie?To potrawa przygotowywana z warzyw, sera lub mięsa podawana w głębokim sosie z domieszka rozmaitych przypraw w tym również mielonych. Tradycyjnie, przyprawy powinno mielić się w moździerzu.Jest wiele rodzajów curry i kompozycji przypraw. W zasadzie każdy dom, każda rodzina ma swoja własną wersję curry. Nie obowiązuje jeden bazowy przepis.Mieszasz to co […]

Read More
Leave a comment