Kuchnia Indyjska

Kuchnia indyjska to Północ i Południe. Ze względu na różnicę w klimacie oraz historyczne wpływy kuchnie tych reginów znacznie różnią się od siebie.


Przykładowo na północy jada się więcej mięsa oraz je się bardziej tłusto.
Na południu je się więcej ryb, warzyw oraz owoców. Zdecydowanie kuchnia jest lżejsza.
Na południu tez przeważnie je się ryż a na północy zaś chleb Naan.
W jednym i drugim regionie spotkamy potrawy curry. Z tym, że na południu curry przygotowuje się bardziej na ostro niż na południu. Odnośnie curry znajdziecie więcej informacji na naszym blogu 🙂
Bardzo popularny w Indiach jest jogurt. Znajdziemy rożne jego formy smakowe. Może być przygotowany na słono, może być z indyjskimi przyprawami, a może też być ze startym Mango. Taki napój nazywa się Mango Lassi i jest bardzo popularny w Indiach.


W Indiach tez generalnie nie używa się sztućców. Je się używając palców prawej dłoni.
Kuchnia indyjska jest pełna smaków, aromatów, a jej potrawy zaliczane są do jednych z bardziej zdrowych. Zapraszamy do jej wypróbowania w naszej restauracji Tikka Tango.

Dodaj komentarz