Curry

Co to jest curry indyjskie?
To potrawa przygotowywana z warzyw, sera lub mięsa podawana w głębokim sosie z domieszka rozmaitych przypraw w tym również mielonych. Tradycyjnie, przyprawy powinno mielić się w moździerzu.
Jest wiele rodzajów curry i kompozycji przypraw. W zasadzie każdy dom, każda rodzina ma swoja własną wersję curry. Nie obowiązuje jeden bazowy przepis.
Mieszasz to co masz i to co lubisz.


D stworzenia mieszanki curry używa się m.in.:
Kurkumy
Imbiru
Kolendry
Czosnku
Kozieradki
Cynamonu
Galki muszkatołowej
Kardamonu
Chili
Kminu rzymskiego
Gorczycy
Gożdzików
Liści curry – w Polsce zastępowane liściem laurowym
soli
pieprzu

Sos przygotowuje się z jogurtu, śmietany, Często d dodatkiem masła, pomidorów, świeżej papryki i cebuli.

Także zapamiętaj. Curry to nie gotowa mieszanka sproszkowanych przypraw.
Curry to potrawa w głębokim sosie z dodatkiem warzyw oraz sproszkowanych, różnych przypraw. Dzięki czemu potrawa jest bardzo aromatyczny  i zróżnicowana, ponieważ każdy może ją przygotować wg swojej receptury. 🙂
Zapraszamy do spróbowania potraw curry w Tikka Tango.

Dodaj komentarz